Noże kuchenne Miyabi 5000MCD: uosobienie luksusu
Noże kuchenne Miyabi 5000MCD to jedne z najlepszych noży wśród wszystkich serii Miyabi by Zwilling. Wspaniałe noże wykonane z najlepszych dostępnych materiałów. Stworzone, aby kroić wyjątkowo dobrze, ale także, aby zwrócić na siebie całą uwagę w kuchni. Noże te są najlepszym połączeniem niemieckiej niezawodności z tradycyjnym japońskim rzemiosłem. Wystarczy spojrzeć na oczywiste japońskie cechy konstrukcyjne w połączeniu z kutą nasadą ułatwiającą konserwację.
Właściwości serii Miyabi 5000MCD
Ostrze tych noży wykonane jest ze stali MicroCarbide Cryodur o twardości 63 HRC. Ten rdzeń jest otoczony 100-warstwami stali damasceńskiej, kutymi razem w celu utworzenia oszałamiającego wzoru. Ostrza są naostrzone zgodnie z metodą Honbazuke. Oznacza to, że ostrze zostało naostrzone do ostrości brzytwy przez rzemieślników Miyabi. Czasochłonna praca wymagająca niesamowitych umiejętności. Bardzo wysoka twardość zapewnia, że nóż zachowa swoją ostrość przez długi czas. Ponadto krawędź jest bardzo cienka, więc opór podczas krojenia jest bardzo mały. MC w MCD oznacza stal MicroCarbide, D oznacza stal damasceńską.
Rękojeść Miyabi 5000MCD
Rękojeść o przekroju w kształcie litery D wykonana jest z drewna brzozy karelskiej Masur. Drewno ma piękny, naturalny wzór, który sprawia, że każdy nóż jest unikalny. Jasne drewno w połączeniu z polerowanym ostrzem wygląda niesamowicie. Pośrodku rękojeści znajduje się wspaniały mozaikowy pin - kolejny oszałamiający szczegół, który podkreśla doskonałe wykończenie i dbałość o szczegóły tej kolekcji.