Noże santoku Zwilling: doskonałość w kuchni
Nóż santoku Zwilling będzie Twoim nowym ulubionym nożem. Noże santoku są wszechstronnymi mistrzami w świecie kuchni. Nazwa 'santoku' oznacza: trzy cnoty. Według niektórych odnosi się to do trzech technik krojenia, w których santoku się wyróżnia: krojenie, krojenie w plasterki i siekanie. Inni twierdzą, że oznacza mięso, ryby i warzywa. Jakkolwiek by nie było, noży santoku Zwilling można używać do niemal każdego zadania związanego z krojeniem w kuchni.
Właściwości noży santoku Zwilling
Noże santoku Zwilling są fuzją tradycji i innowacyjności. Noże te mają klasyczny wygląd, który pozostaje w dużej mierze niezmieniony od dziesięcioleci. Dziś nadal można kupić nóż santoku Zwilling Four Star pasujący do noży z tej samej serii, które zostały wprowadzone na rynek w 1976 roku. Są też bardziej nowoczesne projekty, takie jak nóż santoku Zwilling Twin Cuisine, które idealnie pasują do współczesnej kuchni. Bądź też nóż santoku Zwilling Pro: mieszanka tradycji z nowoczesnością.
Zwilling Friodur hartowanie lodem
Pod względem jakości produkcji Zwilling jest z pewnością bardzo nowoczesny. Zwilling jest znany ze swojej technologii hartowania lodem Friodur. Oznacza to, że stal poddawana jest obróbce kriogenicznej podczas procesu hartowania. Ostrze jest schładzane do temperatury niższej niż -100 stopni Celsjusza, aby wydobyć najlepsze właściwości stali. W rezultacie nóż pozostaje ostry jeszcze dłużej.
Nóż santoku Zwilling bez nasady
Praktyczne w nożach santoku Zwilling jest to, że nasada, metalowa część między ostrzem a rękojeścią, nie zwęża się do krawędzi tnącej noża. Pozwala to na wykorzystanie całej krawędzi tnącej noża podczas krojenia, zapewniając większą łatwość użytkowania i skuteczność. Dodatkową korzyścią braku nasady zwężającej się do ostrza jest to, że możesz ostrzyć całą długość krawędzi tnącej aż do brody noża. Zauważysz różnicę podczas używania osełki, ale jeszcze większą używając ostrzałki szczelinowej.