Noże gyuto: japoński nóż szefa kuchni
Noże gyuto są wszechstronnymi nożami kuchennymi do codziennych zadań związanych z krojeniem. Nóż gyuto jest japońską wersją europejskiego noża szefa kuchni. Kształt ostrza jest idealny dla kucharzy, którzy kroją ruchem kołyskowym. Technika ta nazywa się również "rock chopping". Główna różnica pomiędzy europejskim nożem szefa kuchni a nożem gyuto polega na tym, że nóż gyuto nie posiada nasady, która rozciąga się do brody noża. Nasada jest grubą, metalową częścią pomiędzy rękojeścią a ostrzem. W Knivesandtools znajdziesz noże gyuto takich marek jak Sakai Takayuki, Tojiro, Miyabi, Kai i Eden.
Właściwości noża gyuto
W przeciwieństwie do europejskiego noża szefa kuchni nóż gyuto na ogół nie ma nasady. Ma to pewne zalety: nóż jest lżejszy, możesz użyć całej długości krawędzi noża podczas krojenia, a ostrzenie jest dużo łatwiejsze.
Jak wybrać najlepszy nóż gyuto?
Oczywiście sprzedajemy tylko dobre noże gyuto, więc wybierz taki, który podoba Ci się najbardziej. Jakkolwiek mamy pewne wskazówki, które pomogą Ci wybrać ten, który jest dla Ciebie doskonały.
Weź pod uwagę długość ostrza
Podobnie jak w przypadku noża szefa kuchni, ważne jest, aby zastanowić się nad długością ostrza. Średnio uniwersalny nóż gyuto ma ostrze o długości około 20 cm. Jeśli twoje dłonie są mniejsze niż przeciętne, warto rozejrzeć się za mniejszym nożem gyuto. Może pomiędzy 16 a 18 cm. Podobnie, masz większe ręce? Lub regularnie kroisz większe składniki takie jak np. cała kapusta? Wtedy dobrym wyborem może być ostrze o długości 23 do 24 cm.
Rodzaj stali noża gyuto
Nóż gyuto wykonany ze stali nierdzewnej nie wymaga wiele konserwacji, poza ostrzeniem od czasu do czasu. Zwyczajnie umyj go ręcznie, wysusz i gotowe. Możesz wybrać również bardziej tradycyjną opcję: stal węglową. Nie jest nierdzewna, ale jest bardzo mocna i może być ostra jak brzytwa. Jedną z wad jest to, że "nie nierdzewna" naprawdę oznacza "nie nierdzewna": Jeśli zostawisz nóż do umycia po obiedzie, ostrze może być już bardzo odbarwione.