Noże kuchenne Tojiro Shippu DP63: tradycyjne japońskie rzemiosło
Noże kuchenne Tojiro Shippu DP63 charakteryzuje imponujące ostrze składające się z 63 warstw stali. Rdzeń jest wykonany ze stali VG10 z 31 warstwami stali damasceńskiej z każdej strony. Asymetryczna rękojeść została zaprojektowana w japońskim stylu i wykonana z pięknego drewna magnolii. Z bolsterem wykonanym z eleganckiego bawolego rogu. Noże te są częścią bardziej zaawansowanego asortymentu Tojiro. Nazwa "Shippu" oznacza "szybki, mocny podmuch wiatru". Odpowiednia nazwa dla noży kuchennych, które tną składniki jak wiatr.
Właściwości Tojiro Shippu DP63
Ostrze Tojiro Shippu DP63
Noże kuchenne Shippu DP63 otrzymały swoją nazwę od ostrza ze stali damasceńskiej, które składa się z 63 warstw stali. Rdzeń jest wykonany ze stali VG10 z 31 warstwami stali damasceńskiej z każdej strony. Zapewnia to mocne i elastyczne ostrze, które wygląda pięknie bez kompromisów ze zdolnością krojenia. Ta technika kucia jest bardzo dobrze znana w Japonii i można ją często spotkać przy japońskich nożach kuchennych. Ponieważ noże te posiadają więcej warstw stali damasceńskiej niż większość, noże z serii Tojiro Shippu DP63 posiadają bardzo skomplikowany wzór.
Rękojeść Tojiro Shippu DP63
Rękojeść wykonana jest z drewna magnolii, a bolster z eleganckiego rogu bawoła. Zachwycający naturalny materiał. Drewno magnolii jest bardzo lekkie, a czarny boster zapewnia ładny kontrast. Rękojeść posiada tradycyjny japoński kształt litery D. Oznacza to, że rękojeść jest asymetryczna i dzięki temu idealnie leży w dłoni. Jest to typowa właściwość japońska! Wolisz rękojeść wykonaną z przypalonego drewna kasztanowego i czarnego polipropylenu? W takim razie sprawdź serię Shippu DP63 Black.