Tojiro Atelier: ręcznie wykonane, japońskie noże, skarb szefów kuchni
Noże Tojiro Atelier są japońskimi, ręcznie robionymi nożami kuchennymi. Ta kolekcja noży ma wszystko, czego potrzebujesz w kuchni. Noże wykonane są z 63-warstw ręcznie kutej stali damasceńskiej, imponująco pracochłonny proces, który sprawia, że każdy nóż jest wyjątkowy. Wybór ręcznie kutej stali damasceńskiej skutkuje wyjątkową jakością i trwałością. Seria ta składa się z noża santoku, noża nakiri, noża szefa kuchni, noża bunka i noża petty dostępnych w różnych długościach, aby wyjść naprzeciw oczekiwaniom klientów.
Właściwości Tojiro Atelier
Ostrze Tojiro Atelier
Noże kuchenne Tojiro Atelier charakteryzują się ostrzem z 63-warstw ręcznie kutej stali damasceńskiej. Rdzeń jest wykonany ze stali VG10 z 31 warstwami stali damasceńskiej z każdej strony. Zapewnia to mocne i elastyczne ostrze, które wygląda pięknie bez kompromisów ze zdolnością krojenia. Ponieważ noże te posiadają więcej warstw stali damasceńskiej niż większość, noże z kolekcji Atelier posiadają bardzo skomplikowany wzór. Noże Tojiro Atelier są kute ręcznie i wykończone techniką brut de forge, aby podkreślić wyjątkowy charakter procesu kucia i nadać mu ciemny kolor. Ostrze jest zahartowane do 62 HRC, czego rezultatem jest ostre jak brzytwa ostrze, które zachowuje ostrość przez bardzo długi czas.
Rękojeść Tojiro Atelier
Rękojeść i nasada wykonane są z drewna wenge, oddzielone białą przekładką. Rękojeść posiada tradycyjny, japoński, ośmiokątny kształt. Dzięki temu nóż jest symetryczny, co czyni go odpowiednim zarówno dla osób praworęcznych, jak i leworęcznych. Kształt rękojeści oferuje wyśmienity chwyt, idealny np. podczas krojenia ryb. Ośmiokątny kształt jest trudniejszy do zrobienia niż okrągły, dlatego często można go spotkać przy nożach wyższej jakości.