Noże kuchenne Tojiro Shippu DP63 Black: tradycyjne japońskie rzemiosło o solidnym wyglądzie
Czarne noże kuchenne Tojiro Shippu DP63 są wariacją popularnej serii Shippu. Właściwością tych noży jest imponujące ostrze ze stali damasceńskiej, ale różniące się swoim ciemnym, oksydowanym żelazem wykończeniem. Rękojeść tej serii wykonana jest z przypalanego drewna kasztanowca z bolsterem z czarnego polipropylenu. Noże te są częścią bardziej zaawansowanego asortymentu Tojiro. Nazwa "Shippu" oznacza "szybki, mocny podmuch wiatru". Odpowiednia nazwa dla noży kuchennych, które tną składniki jak wiatr.
Właściwości Tojiro Shippu DP63 Black
Ostrze Shippu DP63 Black
Noże kuchenne Shippu DP63 otrzymały swoją nazwę od ostrza ze stali damasceńskiej, które składa się z 63 warstw stali. Rdzeń jest wykonany ze stali VG10 z 31 warstwami stali damasceńskiej z każdej strony. Zapewnia to mocne i elastyczne ostrze, które wygląda pięknie bez kompromisów ze zdolnością krojenia. Ponieważ noże te posiadają więcej warstw stali damasceńskiej niż większość, noże z serii Shippu DP63 Black posiadają bardzo skomplikowany wzór. W przeciwieństwie do szarego ostrza serii Shippu DP3 seria Black posiada ciemne, oksydowane żelazem wykończenie ostrza. To wykończenie jeszcze lepiej chroni ostrze przed czynnikami zewnętrznymi takimi jak np. wilgoć.
Rękojeść Shippu DP63 Black
Rękojeść jest wykonana z drewna kasztanowego, a bolster z czarnego polipropylenu. Przypalone drewno kasztanowe posiada olśniewający, ciemny kolor. Czarny bolster doskonale pasuje do rękojeści i wykończenia ostrza. Rękojeść posiada tradycyjny japoński kształt litery D. Oznacza to, że rękojeść jest asymetryczna i dzięki temu idealnie leży w dłoni. Jest to typowa właściwość japońska!