Nóż kuchenny Tojiro Shirogami: tradycyjne, japońskie noże kuchenne
Noże kuchenne Tojiro Shirogami reprezentują japońską tradycję w najlepszym wydaniu. Noże z tej kolekcji są często zaprojektowane do konkretnych zadań jak np. nóż deba do ryb i mięsa lub nóż yanagiba do filetowania ryb. Rękojeści mają tradycyjną konstrukcję i są wykonane z drewna magnolii z nasadą z czarnej żywicy syntetycznej.
Właściwości Tojiro Shirogami
Tojiro Shirogami: Biała Stal Papierowa
Ostrze cechuje się rdzeniem wykonanym ze stali białej #2, znanej równiez jako Shirogami #2, z zewnętrzną warstwą żelaza. Dzięki temu, że rdzeń jest bardzo twardy, Tojiro było w stanie zastosować niewiarygodnie cienki szlif w tych nożach, zapewniając niezrównaną ostrość. Uwaga: noże te nie są nierdzewne i z pewnością nie można ich myć w zmywarce! Należy myć je ręcznie i dobrze wysuszyć. Przeczytaj więcej o konserwacji japońskich noży kuchennych tutaj.
Noże mają szlif z jednej strony. Ze względu na ten szlif, krawędź odpycha plastry od ostrza. Aby krojenie było jeszcze łatwiejsze, druga strona ostrza ma szlif wklęsły. Ta subtelna wnęka powoduje, że zawsze jest trochę powietrza pomiędzy składnikami a nożem, dla jak najmniejszego oporu! Pozwala to kroić bardzo cienkie, pyszne plasterki.
Tojiro Shirogami: rękojeści z drewna magnolii
Tradycyjna rękojeść w kształcie D wykonana jest z drewna magnolii. Jest to lekkie drewno o jasnym kolorze. Nasada wykonana jest z czarnej żywicy syntetycznej. Jest ona nie tylko stylowa, ale zapewnia również idealne wyważenie noża. Proszę mieć na uwadze, że drewno jest produktem naturalnym. Produkt, który otrzymasz, może różnić się pod względem wzoru i koloru. Zastosowane materiały pozostają takie same.