Noże kuchenne Tojiro Zen Black: japońska tradycja z odważnym akcentem
Czarne noże kuchenne Tojiro Zen są wariacją popularnej serii Zen. Właściwością serii Zen Black jest wykończenie ostrza ciemnym, oksydowanym żelazem. Asymetryczna rękojeść tej serii została zaprojektowana w typowym japońskim stylu i wykonana jest z przypalanego drewna kasztanowca z bolsterem z czarnego polipropylenu. W tej serii znajdziesz różne rodzaje noży kuchennych. Od noża santoku po długi nóż sashimi.
Właściwości Tojiro Zen Black
Ostrze Zen Black
Noże kuchenne Zen Black charakteryzują się laminowanym ostrzem, które składa się z trzech warstw stali. Rdzeń wykonany jest ze stali VG10 z nierdzewną stalą chromową 13 z każdej strony. Zapewnia to trwałe i elastyczne ostrze o doskonałej skuteczności, które jest łatwe w konserwacji. W przeciwieństwie do szarego ostrza serii Zen serię Zen Black charakteryzuje ciemne, oksydowane żelazem wykończenie ostrza. To wykończenie jeszcze lepiej chroni ostrze przed czynnikami zewnętrznymi takimi jak np. wilgoć.
Rękojeść Zen Black
Rękojeść tej serii wykonana jest z drewna kasztanowca z bolsterem z czarnego polipropylenu. Przypalone drewno kasztanowe posiada olśniewający, ciemny kolor. Czarny bolster doskonale pasuje do rękojeści i wykończenia ostrza. Rękojeść posiada tradycyjny japoński kształt litery D. Oznacza to, że rękojeść jest asymetryczna i dzięki temu idealnie leży w dłoni. Jest to typowa właściwość japońska!