Twoja przeglądarka wymaga aktualizacji. Strona może nie dzialać prawidłowo.

Zamówienia złożone przed 18:30 są wysyłane tego samego dnia
Darmowa dostawa powyżej 340 zł
Wydłużony okres zwrotów do 31 stycznia 2025 roku
Nasi klienci oceniają nas na pięć gwiazdek

Noże japońskie: najlepsze rezultaty w Twojej kuchni

Kucharze chcący kupić japońskie noże kuchenne szukają tylko naprawdę najostrzejszych noży kuchennych. Japoński nóż kuchenny i europejski nóż szefa kuchni bardzo się różnią. Na przykład, noże japońskie są generalnie ostrzejsze i mają cieńsze ostrze. Dodatkowo, kąt ostrzenia jest mniejszy. Oznacza to, że opór podczas krojenia jest mniejszy, co sprawia, że krojenie składników jest łatwiejsze! W Knivesandtools znajdziesz najlepsze produkty japońskich marek noży takich jak: Kai, Eden, Miyabi, Tojiro i Sakai Takayuki. Idealne dla profesjonalistów i kucharzy amatorów.

Czytaj więcej
582 produkty

Jak wybrać najlepszy japoński nóż kuchenny?

Po pierwsze, ponieważ istnieje wiele rodzajów japońskich noży kuchennych, musisz zdecydować, które produkty kroisz najczęściej. Szukasz noża kuchennego do ogólnego użytku? W takim razie należy sprawdzić nóż gyuto lub nóż santoku. Szukasz noża, który zapewni Ci ekstremalną precyzję krojenia warzyw? Nóż nakiri jest nożem kuchennym dla Ciebie! Do mniejszych prac krojenia przyda się nóż shotoh lub nóż petty. Miłośnicy ryb docenią najwyższy komfort noża yanagiba lub noża deba. A prawdziwi mięsożercy wybiorą nóż sujihiki. Bądź wybierz zestaw noży japońskich, aby mieć komplet za jednym razem!

Japońskie noże kuchenne wykonane ze stali nierdzewnej

Jaki rodzaj stali odpowiada Twoim potrzebom: VG10, AUS10 czy inny rodzaj japońskiej stali nierdzewnej? Możesz również kupić noże ze stali damasceńskiej o niezwykle eleganckim wyglądzie.

Ostrze ze stali węglowej

Jesteś fanem japońskich noży w tradycyjnym stylu? Jest wiele noży wykonanych ze stali japońskiej. Koniecznie sprawdź rodzaje stali węglowej, takie jak niebieska stal papierowa Aogami czy biała stal papierowa Shirogami. Te rodzaje stali nie są nierdzewne, ale są twardsze niż stal nierdzewna i możliwe jest osiągnięcie wyższego poziomu ostrości. Stal węglowa wymaga trochę więcej konserwacji niż stal nierdzewna. Pozostawienie tych noży na stosie naczyń z pewnością spowoduje ich odbarwienie, a nawet korozję. Jakkolwiek, patyna jest normalna. Koniecznie myj noże ze stali węglowej zaraz po użyciu, aby zachować ich piękno. Przy odpowiednim obchodzeniu się, nóż kuchenny ze stali węglowej zapewni przyjemność z gotowania przez całe życie. I przyznajmy: patyna na nożu kuchennym ma swój urok, prawda?

Często zadawane pytania o japońskie noże kuchenne