Twoja przeglądarka wymaga aktualizacji. Strona może nie dzialać prawidłowo.

Zamówienia złożone przed 18:30 są wysyłane tego samego dnia
Darmowa dostawa powyżej 340 zł
Wydłużony okres zwrotów do 31 stycznia 2025 roku
Nasi klienci oceniają nas na pięć gwiazdek

Eden Takara: japoński skarb dla Twojej kuchni!

Noże kuchenne Eden Takara są skarbem w Twojej kuchni. Ostrze, młotkowane według japońskiej techniki Tsuchime emanuje luksusem i wyrafinowaniem. Takara znaczy 'skarb'. I właśnie tym jest nóż Takara! Te japońskie noże kuchenne są ręcznie wykonane w Japonii. Nie w wielkiej fabryce, ale w małym warsztacie. W rezultacie każdy nóż jest unikalny.

Czytaj więcej
8 produkty
Szybka dostawa z własnego magazynu
Darmowa wysyłka powyżej 340 zł

Właściwości Eden Takara

Stal Eden Takara

Ostrze posiada rdzeń z niebieskiej stali papierowej Aogami Super, laminowany pomiędzy stalą nierdzewną 13Cr dla elastyczności i trwałości. Młotkowana powierzchnia ostrza nie pełni tylko funkcji estetycznej. Zapobiega również przyklejaniu się żywności do ostrza. Stal Aogami jest ostra jak brzytwa, jak tego oczekujesz od japońskiego noża kuchennego.

Rękojeść Eden Takara

Rękojeść noży Takara posiada kształt zgodny z tradycyjnym japońskim wzorem. Bolster jest wykonany z czarnego drewna pakka, a rękojeść z czerwonego drewna sandałowego. Dzięki tym materiałom, noże są lekkie jak piórko. Ponieważ rękojeść jest wzbogacona o niewielką warstwę wosku, może poradzić sobie z odrobiną wody najlepiej jednak, jeśli upewnisz się, że pozostanie ona tak sucha, jak to możliwe.

Wskazówki użytkowania noży kuchennych Eden Takara

Właściwe użytkowanie noży jest niezmiernie ważne, jeśli chodzi o japońskie noże kuchenne, jako że ostrza posiadają bardzo cienki szlif i stal jest bardzo twarda. Jeśli będziesz używał noży niewłaściwie, możesz je uszkodzić. Używaj tylko drewnianych lub miękkich plastikowych deskach do krojenia. Podczas krojenia najlepiej jest unikać bocznych ruchów. Dotyczy to również podważania, kołysania i siekania. Upewnij się, że unikasz kości, ości i zamrożonego jedzenia. Rdzeń ostrza nie jest nierdzewny, więc najlepiej jest myć te noże ręcznie bezpośrednio po użyciu i dokładnie je wysuszyć. Zmywarka może spowodować uszkodzenia niemożliwe do naprawienia, a to byłaby wielka strata!