Eden Takara: japoński skarb dla Twojej kuchni!
Noże kuchenne Eden Takara są skarbem w Twojej kuchni. Ostrze, młotkowane według japońskiej techniki Tsuchime emanuje luksusem i wyrafinowaniem. Takara znaczy 'skarb'. I właśnie tym jest nóż Takara! Te japońskie noże kuchenne są ręcznie wykonane w Japonii. Nie w wielkiej fabryce, ale w małym warsztacie. W rezultacie każdy nóż jest unikalny.
Właściwości Eden Takara
Stal Eden Takara
Ostrze posiada rdzeń z niebieskiej stali papierowej Aogami Super, laminowany pomiędzy stalą nierdzewną 13Cr dla elastyczności i trwałości. Młotkowana powierzchnia ostrza nie pełni tylko funkcji estetycznej. Zapobiega również przyklejaniu się żywności do ostrza. Stal Aogami jest ostra jak brzytwa, jak tego oczekujesz od japońskiego noża kuchennego.
Rękojeść Eden Takara
Rękojeść noży Takara posiada kształt zgodny z tradycyjnym japońskim wzorem. Bolster jest wykonany z czarnego drewna pakka, a rękojeść z czerwonego drewna sandałowego. Dzięki tym materiałom, noże są lekkie jak piórko. Ponieważ rękojeść jest wzbogacona o niewielką warstwę wosku, może poradzić sobie z odrobiną wody najlepiej jednak, jeśli upewnisz się, że pozostanie ona tak sucha, jak to możliwe.
Wskazówki użytkowania noży kuchennych Eden Takara
Właściwe użytkowanie noży jest niezmiernie ważne, jeśli chodzi o japońskie noże kuchenne, jako że ostrza posiadają bardzo cienki szlif i stal jest bardzo twarda. Jeśli będziesz używał noży niewłaściwie, możesz je uszkodzić. Używaj tylko drewnianych lub miękkich plastikowych deskach do krojenia. Podczas krojenia najlepiej jest unikać bocznych ruchów. Dotyczy to również podważania, kołysania i siekania. Upewnij się, że unikasz kości, ości i zamrożonego jedzenia. Rdzeń ostrza nie jest nierdzewny, więc najlepiej jest myć te noże ręcznie bezpośrednio po użyciu i dokładnie je wysuszyć. Zmywarka może spowodować uszkodzenia niemożliwe do naprawienia, a to byłaby wielka strata!