Sakai Takayuki 33 Layer VG10 Damascus WA: japońskie rzemiosło
Noże kuchenne z kolekcji Sakai Takayuki 33 Layer VG10 Damascus WA mają rdzeń ze stali VG10 otoczony 33-warstwami stali damasceńskiej. Górna część ostrza posiada młotkowane wykończenie, technika ta nazywa się w Japonii "tsuchime". Wykończenie to zapobiega przyklejaniu się składników do ostrza. Dodatkowo, wygląda świetnie! Piękne rzemiosło.
Właściwości serii Sakai Takayuki 33 Layer VG10 Damascus WA
Nazwa tej serii jest bardzo podobna do innej serii Sakai Takayuki. Różnica między tymi seriami znajduje się w terminie WA w nazwie. Właśnie to wyróżnia tę serię: rękojeść w stylu WA.
Rękojeść WA wykonana z drewna brzostownicy japońskiej
Rękojeści w stylu WA są rękojeściami o tradycyjnym japońskimi kształcie. Na pierwszy rzut oka, taka ośmiokątna rękojeść może wydawać się niezbyt ergonomiczna. Jakkolwiek jest zaskakująco dobra! Kątowy kształt zapobiega obracaniu się rękojeści w dłoni. W rezultacie masz dużo kontroli nad nożem podczas jego używania. Rękojeść wykonana jest z jednego kawałka drewna brzostownicy japońskiej, a nasada z drewna mahoniowego.
Ostry jak brzytwa, japoński szlif
Rdzeń ostrza wykonany jest ze stali VG10, jest to rodzaj stali, który wymaga mało konserwacji. Jest łatwa w ostrzeniu i bardzo dobrze zachowuje ostrość. Ponadto stal VG10 jest nierdzewna, więc nie wymaga wiele konserwacji.