Noże kuchenne Sakai Takayuki Gin San Damascus
Noże z kolekcji Sakai Takayuki Gin San są bardzo szczególne. Są one wykonane przez dwóch rzemieślników: Pana Yamatsuka Shogo i Pana Yamatsuka Mitsuo. Ich współpraca jest następująca: Pan Yamatsuka Shogo kuje ostrza, a Pan Yamatsuka Mitsuo zajmuje się ich ostrzeniem. Obydwaj Panowie są mistrzami w swojej dziedzinie. Noże te są w dalszym ciągu wykonywane w rzemieślniczy, japoński sposób. Noże najwyższej jakości, przyszłe dziedzictwo.
Właściwości serii Sakai Takayuki Gin San Damascus
Ostrza cechuje rdzeń ze "stali silver". Stal ta została nazwana na cześć srebrnego papieru, w którym producent stali Hitachi dostarcza ją kowalom. Jest to specjalny rodzaj stali, który pod wieloma względami posiada takie same właściwości jak stale węglowe, które znamy jako niebieską stal papierową i białą stal papierową. Jakkolwiek stal silver jest nierdzewna! Ułatwia to konserwację i codzienne użytkowanie.
33-warstwy stali damasceńskiej otaczają rdzeń ze stali silver. Subtelnie wytrawiona stal jest bardzo stylowa. Bez przesadnego designu lub kontrastowych wzorów.
Japoński styl noża został podkreślony przez wybór ośmiokątnej rękojeści wykonanej z drewna magnolii. Kształt tej rękojeści nazywa się rękojeścią w stylu WA. Nasada wykonana jest z rogu bawoła. Jest to stosunkowo prosta rękojeść, która pozwala zabłysnąć ostrzu.