Noże kuchenne Sakai Takayuki Blue Paper Super: wyjątkowo twarde ostrza
Noże z serii Sakai Takayuki Blue Paper Super mają bardzo szczególne ostrza wykonane ze stali Aogami Super Blue. Stal ta nie jest bardzo rzadka, wiele noży kuchennych jest wykonanych z tego rodzaju stali. Jakkolwiek twardość 65 HRC jest naprawdę unikalna. Twardość tej stali pozwala Sakai Takayuki na naostrzenie noży do ekstremalnie cienkiej krawędzi i zachowania ostrości przez bardzo długi czas.
Właściwości serii Sakai Takayuki Blue Paper Super
Ostrze wykonane z niebieskiej stali papierowej super jest naprawdę wyjątkową cechą. Chociaż rodzaj stali niezupełnie jest rzadki, to już jej twardość jest. Oznacza to też, że jako użytkownik musisz uważać co robisz z nożem. Na początku może się to wydawać sprzeczne z intuicją, ale twarde ostrze oznacza kruche ostrze, ponieważ kawałki mogą się odłamać. Unikaj zamrożonego jedzenia, kości i twardych pestek, a zwłaszcza podważania.
Tsuchime
Górna część ostrza posiada młotkowane wykończenie. W Japonii nazywa się to Tsuchime. Obok tradycyjnego wyglądu, służy to również konkretnemu celowi: składniki nie będą przyklejały się do ostrza podczas krojenia. Należy pamiętać, że niebieska stal papierowa nie jest nierdzewna i z czasem pokryje się patyną. Upewnij się, że nóż jest czysty i suchy, aby zapobiec powstawaniu rdzy.
Klasyczna, japońska rękojeść
Japoński styl noża został podkreślony przez wybór ośmiokątnej rękojeści wykonanej z drewna brzostownicy japońskiej. Nasada wykonana jest z drewna mahoniowego. Jest to rodzaj drewna o ciepły wyglądzie i głębokim, czerwonym kolorze.