Twoja przeglądarka wymaga aktualizacji. Strona może nie dzialać prawidłowo.

Zamówienia złożone przed 18:30 są wysyłane tego samego dnia
Darmowa dostawa powyżej 340 zł
Wydłużony okres zwrotów do 31 stycznia 2025 roku
Nasi klienci oceniają nas na pięć gwiazdek

Noże kuchenne Sakai Takayuki Blue Paper Super: wyjątkowo twarde ostrza

Noże z serii Sakai Takayuki Blue Paper Super mają bardzo szczególne ostrza wykonane ze stali Aogami Super Blue. Stal ta nie jest bardzo rzadka, wiele noży kuchennych jest wykonanych z tego rodzaju stali. Jakkolwiek twardość 65 HRC jest naprawdę unikalna. Twardość tej stali pozwala Sakai Takayuki na naostrzenie noży do ekstremalnie cienkiej krawędzi i zachowania ostrości przez bardzo długi czas.

Czytaj więcej
4 produkty

Właściwości serii Sakai Takayuki Blue Paper Super

Ostrze wykonane z niebieskiej stali papierowej super jest naprawdę wyjątkową cechą. Chociaż rodzaj stali niezupełnie jest rzadki, to już jej twardość jest. Oznacza to też, że jako użytkownik musisz uważać co robisz z nożem. Na początku może się to wydawać sprzeczne z intuicją, ale twarde ostrze oznacza kruche ostrze, ponieważ kawałki mogą się odłamać. Unikaj zamrożonego jedzenia, kości i twardych pestek, a zwłaszcza podważania.

Tsuchime

Górna część ostrza posiada młotkowane wykończenie. W Japonii nazywa się to Tsuchime. Obok tradycyjnego wyglądu, służy to również konkretnemu celowi: składniki nie będą przyklejały się do ostrza podczas krojenia. Należy pamiętać, że niebieska stal papierowa nie jest nierdzewna i z czasem pokryje się patyną. Upewnij się, że nóż jest czysty i suchy, aby zapobiec powstawaniu rdzy.

Klasyczna, japońska rękojeść

Japoński styl noża został podkreślony przez wybór ośmiokątnej rękojeści wykonanej z drewna brzostownicy japońskiej. Nasada wykonana jest z drewna mahoniowego. Jest to rodzaj drewna o ciepły wyglądzie i głębokim, czerwonym kolorze.