Sakai Takayuki Blue 2 Steel: japońskie noże kuchenne w najlepszym wydaniu
Seria Sakai Takayuki Blue 2 Steel składa się z kilku noży, które normalnie można zobaczyć jedynie w Japonii. Noże typu mukimono czy fuguhiki ciężko spotkać w europejskiej kuchni. Z serią Sakai Takayuki Blue 2 Steel noże te są osiągalne dla europejskich entuzjastów gotowania.
Sakai Takayuki Blue 2 Steel: stal z niezwykłym szlifem
Stal Blue 2
Sama nazwa już mówi wszystko. Noże wykonane są ze stali Blue 2. Nazywanej również Aogami #2. Wzięte dosłownie z języka japońskiego gdzie Aogami oznacza "niebieski papier". Swoją nazwę zawdzięcza opakowaniu, w którym producent Hitachi dostarcza stal. Jest to bardzo czysta stal węglowa z dodatkiem niewielkich ilości chromu i wolframu. Z tego powodu stal może być nieco mniej tradycyjna, ale zapewnia też, że niebieska stal papierowa poradzi sobie z korozją lub odpryskami, a także jest łatwiejsza do ostrzenia niż czysta stal węglowa.
Szlif z jednej strony
Szlif jest równie niezwykły jak stal. Noże mają szlif z jednej strony. Ze względu na ten szlif, krawędź odpycha plastry od ostrza. Druga strona ostrza posiada szlif wklęsły. Ta subtelna wnęka powoduje, że zawsze jest trochę powietrza pomiędzy składnikami a nożem, dla jak najmniejszego oporu! Pozwala to kroić bardzo cienkie, pyszne plasterki. W rezultacie noże te są przeznaczone tylko dla osób praworęcznych.
Rękojeść z drewna hebanowego i rogu bawoła
Tradycyjna, ośmiokątna rękojeść wykonana jest z drewna hebanowego. Jest to ciemny rodzaj twardego drewna, który nie tylko wygląda pięknie, ale jest też bardzo odporny na wilgoć. Nasada wykonana jest z czarnego rogu bawoła. Proszę mieć na uwadze, że drewno i róg są produktami naturalnymi. Produkt, który otrzymasz, może różnić się pod względem wzoru i koloru. Zastosowane materiały pozostają takie same.