Sakai Takayuki 45-Layer Damascus: lekkie i ostre jak brzytwa noże kuchenne
Poznaj serię Sakai Takayuki 45 Layer Damascus. Klasyczne, japońskie noże kuchenne z ostrzem ze stali damasceńskiej i drewnianą rękojeścią. Ręcznie wykonane i ręcznie ostrzone w Sakai. Ostre jak brzytwa, lekkie jak piórko i bardzo stylowe. Każdy nóż jest prawdziwym dziełem sztuki dzięki pięknemu wzorowi stali damasceńskiej. Odkryj doskonałe połączenie funkcjonalności i estetyki tych japońskich arcydzieł.
Właściwości serii Sakai Takayuki 45 Layer Damascus
Ostrze ze stali damasceńskiej o młotkowanym wykończeniu
Tę serię noży kuchennych cechuje ostrze z rdzeniem wykonanym ze szwedzkiej stali. Warstwy stali damasceńskiej zostały umieszczone wokół tego rdzenia. Ostrze posiada młotkowane wykończenie, nazywane "tsuchime". Ta cecha konstrukcji spełnia również funkcję praktyczną: młotkowane ostrze powoduje, że składniki nie przyklejają się do ostrza.
Dostępne w dwóch rodzajach drewna
Seria Sakai Takayuki 45 Layer Damascus składa się z dwóch różnych linii: jedna z rękojeścią z drewna magnolii, a druga z rękojeścią z drewna orzecha włoskiego. Obie linie posiadają rękojeści o klasycznym, japońskim kształcie.
Ostre jak brzytwa i lekkie jak piórko
Adekwatnie do japońskiej tradycji, każdy nóż jest ostrzony ręcznie i jest ostry jak brzytwa w momencie dostawy. Dzięki relatywnie wysokiej twardości, 60 HRC, krawędź tnąca pozostaje ostra przez długi czas. Z powodu wąskiego ostrza i rękojeści z drewna orzecha włoskiego każdy nóż jest bardzo lekki. Łatwy w użyciu, aby osiągnąć najlepsze, możliwe rezultaty!