Sakai Takayuki Tokujo: japońskie noże kuchenne najwyższej jakości
Noże kuchenne Sakai Takayuki Tokujo są specjalistycznymi i tradycyjnymi, japońskimi nożami kuchennymi. Tokujo po japońsku oznacza "najlepsza jakość". Mówisz, najlepsza? Tak, to całkiem mocne stwierdzenie. Czy naprawdę są najlepsze, tego nie możemy powiedzieć z pewnością, ale są naprawdę blisko. Noże są doskonałej jakości i mają świetne wykończenie. Kolekcja zawiera kilka bardzo specyficznych noży. Weźmy na przykład ich nóż do węgorza. Ze względu na specyficzne przeznaczenie noży, specjalny szlif i rodzaj stali, nie zalecamy używania tych noży początkującym użytkownikom noży japońskich.
Właściwości Sakai Takayuki Tokujo
Specjalny szlif
Noże mają rdzeń ze stali White #2, nazywanej również Shirogami #2. Jest to rodzaj bardzo czystej stali węglowej, która została zahartowana do ekstremalnie wysokiego poziomu twardości. Dzięki temu możliwy jest bardzo cienki szlif, sprawiający, że nóż jest ostry jak brzytwa. Noże mają szlif z jednej strony. Ze względu na ten szlif, krawędź odpycha plastry od ostrza. Aby krojenie było jeszcze łatwiejsze, druga strona ostrza ma szlif wklęsły. Ta subtelna wnęka powoduje, że zawsze jest trochę powietrza pomiędzy składnikami a nożem, dla jak najmniejszego oporu! Pozwala to kroić bardzo cienkie, pyszne plasterki.
Sakai Takayuki Tokujo: rękojeść wykonana z drewna magnolii i rogu bawoła
Tradycyjna, ośmiokątna rękojeść wykonana jest z drewna magnolii. Jest to lekkie drewno o jasnym kolorze. Nasada wykonana jest z czarnego rogu bawoła. Proszę mieć na uwadze, że drewno i róg są produktami naturalnymi. Produkt, który otrzymasz, może różnić się pod względem wzoru i koloru.