Sakai Takayuki Nanairo: wypełnienie luki między tradycją, a XXI wiekiem
Noże kuchenne Sakai Takayuki Nanairo różnią się trochę od tego, do czego przyzwyczaiły nas inne noże Sakai Takayuki. Nie mówimy o ostrzu czy rodzaju stali: oba nie są rzadkością. To rękojeść jest inna. Nie jest wykonana z wyszukanych materiałów takich jak drewno magnolii czy róg bawołu, zamiast tego rękojeści te są wykonane z tworzywa sztucznego. Może to wydawać się trochę bluźnierstwem, ale Sakai Takayuki wciąż udaje się sprawić, że są one bardzo stylowe.
Właściwości serii Sakai Takayuki Nanairo
Rękojeści z tworzywa sztucznego zostały pokryte "lakierem Echizen". Jest to specjalna powłoka lakieru, która zapewnia unikalny wygląd. Ponadto, powłoka ma właściwości antybakteryjne, więc jest to bardzo higieniczny wybór. Dodatkowo rękojeści z tworzywa sztucznego wymagają mniej konserwacji niż drewniane rękojeści. Jeśli zostawisz drewniane rękojeści na mokrym blacie kuchennym, po kilku godzinach pojawi się odbarwienie. Nie stanie się to tak łatwo przy plastikowej rękojeści.
Ostrze Nanairo
Ostrza serii Nanairo są podobne do ostrzy innych serii Sakai Takayuki. Rdzeń ze stali VG10 otoczony młotkowaną stalą damasceńską. Młotkowane wykończenie zapobiega przyklejaniu się żywności do ostrza, jest to również znane jako ulepszone "uwalnianie żywności". To niesamowite uwalnianie żywności jest szczególnie widoczne podczas krojenia plasterków cukinii lub ziemniaków. Plasterki od razu ześlizgują się z ostrza.