Nożyce kuchenne: najczęściej używane nożyce w domu
Nożyce kuchenne i domowe są rodzajem nożyc, których będziesz używać najczęściej. Są one zaprojektowane szczególnie do zadań około domowych. Nożyce kuchenne są świetne do wielu różnych zadań takich jak otwieranie opakowań lub pocięcie kartonu na mniejsze kawałki do recyklingu. Ponadto są one bardzo dobre do pocięcia ziół na małe kawałki lub warzyw, mięsa i ryb. Nożyce są koniecznościa w każdej kuchni! W Knivesandtools znajdziesz nożyce popularnych marek takich jak Eden, Victorinox, Zwilling, Fiskars i wiele więcej!
Właściwości nożyc kuchennych i uniwersalnych nożyc domowych
Jest wiele rodzajów nożyc kuchennych i domowych, włącznie z różnymi kształtami ostrzy i rozmiarem, aby wyjść naprzeciw różnym potrzebom. Na przykład niektóre nożyce mają ząbkowane ostrza dla lepszego chwytu gładkich obiektów, podczas gdy inne mają proste ostrza dające proste cięcie. Ponadto niektóre nożyce mają dodatkowe właściwości takie jak otwieracz do butelek lub dziadek do orzechów.
Jak wybrać najlepsze nożyce kuchenne lub nożyce domowe
Wybierając parę nożyc domowych lub kuchennych, warto zwrócić uwagę na kilka ważnych czynników.
Różnica pomiędzy nożycami domowymi a nożycami kuchennymi
Różnica pomiędzy nożycami domowymi a kuchennymi jest bardzo subtelna i mają one wiele wspólnych cech. Zasadniczo nożyce kuchenne są bardziej wytrzymałe, jako że zostały zaprojektowane do radzenia sobie z zadaniami związanymi z żywnością. Na przykład otwieranie opakowań lub cięcie mięsa. Nożyce domowe są bardziej wszechstronne i bardziej odpowiednie do mniejszych zadań takich jak cięcie papieru czy taśmy.
Materiały
Materiał także odgrywa rolę przy wyborze odpowiedniej pary nożyc. Większość nożyc wykonana jest ze stali nierdzewnej. Stal jest materiałem wymagający bardzo mało konserwacji. W kwestii materiału uchwytu możesz wybrać tworzywo sztuczne lub nożyce w całości wykonane ze stali nierdzewnej. Uchwyty z tworzywa sztucznego inaczej wyglądają i niektórzy uważają, że trzyma się je wygodniej. Dodatkowo nożyce z uchwytami z tworzywa sztucznego są zazwyczaj lżejsze, co redukuje obciążenie dłoni. Nożyce ze stalowymi uchwytami są trochę solidniejsze i cięższe. Jest to przydatne, kiedy potrzebujesz mieć pewny chwyt do zadań wymagających użycia większej siły. Uchwyty ze stali nierdzewnej są zasadniczo wytrzymalsze niż z tworzywa sztucznego. Uchwyty z tworzywa sztucznego mogą się z czasem zużyć, szczególnie przy częstym użytkowaniu lub nieodpowiedniej konserwacji.
Jak konserwować nożyce
Postępuj zgodnie z wytycznymi producenta dotyczącymi prawidłowego użytkowania i konserwacji nożyczek. Nie używaj nożyc do materiałów, do których nie są przeznaczone.