Twoja przeglądarka wymaga aktualizacji. Strona może nie dzialać prawidłowo.

Zamówienia złożone przed 18:30 są wysyłane tego samego dnia
Darmowa dostawa powyżej 340 zł
Zwroty w ciągu 30 dni
Nasi klienci oceniają nas na pięć gwiazdek

Noże do szynki: za grube plasterki należą do przeszłości!

Z nożem do szynki krojenie plasterków szynki lub innego mięsa będzie przyjemnością. Ze swoim cienkim i nieco elastycznym ostrzem przypominają nóż do filetowania lub trybowania, ale wysokość ostrza noża do szynki jest zazwyczaj trochę większa. Długość ostrza noża do szynki wacha się między 20 a 35 cm. Krótsze noże mogą być trochę łatwiejsze w użyciu, ale dłuższe noże pozwolą Ci ukroić plasterek szynki jednym, płynnym ruchem. Znajdziesz tutaj noże do szynki m.in. takich marek jak Due Cigni, Kai i Zwilling.

Czytaj więcej

Szybka dostawa z własnego magazynu
Darmowa wysyłka powyżej 340 zł

Właściwości noża do szynki

Nóż do szynki ma cienkie i nieco elastyczne ostrze. Elastyczność ta jest niezbędna do prawidłowego prowadzenia noża podczas krojenia. Noża do szynki można użyć do łososia i innego rodzaju ryb. Noże do szynki, ze swoich cienkim i nieco elastycznym ostrzem, przypominają noże do filetowania lub do trybowania. Jednak noże do szynki często mają trochę wyższe ostrze, a czubek ostrza jest zazwyczaj mniej szpiczasty.

Jak wybrać najlepszy nóż do szynki

Wybierając nóż do szynki, należy rozważyć długość ostrza. Nóż o dłuższym ostrzu pozwoli Ci kroić plasterki większej szynki jednym, płynnym ruchem. Jednak noże z krótszym ostrzem zazwyczaj są łatwiejsze w użyciu. Ponadto możesz wybrać nóż z wgłębieniami lub bez, jak również materiał rękojeści.

Noże do szynki z wgłębieniami lub bez

Niektóre noże do szynki mają małe wgłębienia na ostrzu. Pozwalają one dostać się powietrzu pomiędzy ostrze a mięso, zapewniając, że mięso nie przykleja się do noża. Mięso już jest mniej podatne na przyklejanie się do noża do szynki, dzięki stosunkowo niskiemu ostrzu. Wynika to z mniejszego kontaktu noża z mięsem.

Rękojeść noża do szynki

Dostępne są noże do szynki mające różne materiały rękojeści. Od drewna po kompozyty tworzywa sztucznego. Niektóre materiały są łatwiejsze w konserwacji niż inne. Drewnianą rękojeść trzyma się bardzo wygodnie i wygląda ona wspaniale, ale wymaga ona konserwacji. Jeśli z czasem drewno straci swój kolor, ważne jest, aby nałożyć nową warstwę oleju. Rękojeści z plastiku lub POM wymagają mało konserwacji, ale często nie mają tego samego luksusowego wyglądu jak drewno. Materiał, który wybierzesz, zależy całkowicie od Twoich preferencji!

Często zadawane pytania o noże do szynki