Noże uniwersalne: prawdziwie wszechstronne
Ze względu na jego wszechstronny kształt, noża uniwersalnego można używać do drobnego siekania ziół, krojenia warzyw, a nawet do czyszczenia mięsa. Oczywiście są inne noże do tych zadań, które sprawdzą się trochę lepiej. Jednak noże te często są dobre tylko w tym jednym zadaniu, podczas gdy noża uniwersalnego można użyć prawie do wszystkiego.
Właściwości noża uniwersalnego
Noża uniwersalnego używa się prawie do wszystkich zadań w kuchni. W kwestii rozmiaru nóż uniwersalny jest mniejszy niż nóż szefa kuchni, ale jest większy niż nóż ze szpicem. Ostrze ma średnio 15 cm, jest proste i zakończone ostrym czubkiem. Dzięki temu można nim kroić składniki, jak również obierać owoce i warzywa. Ostrze wykonane jest ze stali nierdzewnej, stali węglowej lub połączenia obu. Stal nierdzewna nie wymaga wiele konserwacji, a stal węglowa może być ostra jak brzytwa. Idealne materiały do wszechstronności w kuchni. Wyróżnia się rękojeść noża uniwersalnego. Została ona zaprojektowana by świetnie leżeć w dłoni nawet gdy jest całkowicie zalana sokami owocowymi i warzywnymi.
Jak wybrać najlepszy nóż uniwersalny
Pomimo tego, że nóż nazywany jest „nożem uniwersalnym”, ważne jest, aby wiedzieć, do czego można go używać. Służy on do krojenia, siekania i obierania. Do czego będziesz używać tego praktycznego noża?
Ostrze
Długość ostrza wynosi od 15 do 20 cm. Wybierz długość potrzebną do wykonania danego zadania. Za długi nóż jest niepraktyczny podczas wykonywania małych, precyzyjnych zadań, a przy za krótkim ostrzu zawsze zostajesz z uczuciem, że przydałoby się dłuższe. Kształt ostrza może być różny, jak wąskie ostrze do bardziej precyzyjnych zadań krojenia lub szersze do siekania.
Kompaktowy
Ze względu na kompaktowy rozmiar i wszechstronny charakter zawsze dobrze jest mieć pod ręką nóż uniwersalny. Nie musisz wymieniać noża podczas przygotowywania posiłku, co oszczędza czas i wysiłek.
Noże uniwersalne: zmienianie noży
Nie jesteś w nastroju do ciągłego zmieniania noży podczas przygotowywania posiłku? Nóż uniwersalny jest idealnym rozwiązaniem. Może nie być tak doskonały do indywidualnych zadań jak nóż do pomidorów, nóż do mięsa czy nóż do obierania, ale umożliwia Ci pracę.
Konserwacja
Kluczem właściwej konserwacji noża uniwersalnego jest czyszczenie go po każdym użyciu przy pomocy delikatnego detergentu. Oprócz czyszczenia należy również regularnie ostrzyć nóż uniwersalny. Częstotliwość ostrzenia noża zależy od tego, jak często go używasz.