Widelce do mięsa: widelec do przekręcania lub przenoszenia mięsa
Nie, to nie jest nóż, ale widelec do mięsa! Widelec do mięsa jest dużym widelcem z długimi zębami. Używa się go do przenoszenia, przekręcania lub trzymania kawałka mięsa podczas krojenia. Dzięki temu prawie nie będzie konieczności dotykani mięsa, co jest bardziej higieniczne! Długość końcówek wynosi od 15 do 20 cm.
Czym jest widelec do mięsa?
Niektóre widelce do mięsa posiadają okrągłe, zakrzywione zęby. Inne mają zęby wykonane ze stali kątowej. Mogą być używane do wszystkich rodzajów zadań, ale widelec z zakrzywionymi zębami jest przeznaczony głównie do przekręcania mięsa na patelni. Widelec z prostymi zębami wygrywa przy porcjowaniu mięsa. Często będzie on też pasował do bloku na noże!
Jak wybrać najlepszy widelec do mięsa?
Ważna jest długość widelca do mięsa. Widelec o długości około 30 cm może być poręczny, gdyż zapewnia on wystarczająca odległość pomiędzy ręką a powierzchnią grilla lub mięsa. Widelce często wykonane są ze stali nierdzewnej.
Wybierając widelec do mięsa, sprawdź ilość zębów i ich kształt. Widelec z długimi, ostrymi zębami może być praktyczny, aby utrzymać mięso na swoim miejscu lub do jego przekręcania. Jeśli jednak chcesz porcjować mięso, krótsze zęby będą lepsze.
Dodatkowo, ważne jest, aby wybrać widelec, który nie jest zbyt ciężki. Dobrze wyważony widelec ułatwia przenoszenie mięsa. Waga widelca sprawia, że dobrze i wygodnie leży on w dłoni, a rękojeść zapewnia wystarczającą przyczepność i zapobiega zmęczeniu dłoni.
Konserwacja widelca do mięsa
Umyj widelec do mięsa delikatnym detergentem po każdym użyciu. Posiadasz widelec do mięsa z drewnianą rękojeścią? Należy pamiętać, aby nigdy nie zanurzać go całkowicie w wodzie. Woda uszkodzi rękojeść.