Noże do sera: odpowiedni nóż do każdego rodzaju sera
Noże do sera dostępne są w wielu kształtach i rozmiarach. Do każdego rodzaju sera jest właściwy nóż. Jest to konieczne, ponieważ twardość i struktura sera znacznie się różnią w zależności od jego gatunku. Którego noża do sera potrzebujesz, zależy więc od twardości sera, który kroisz. Dlatego warto mieć w szufladzie kilka noży do sera, zwłaszcza jeśli regularnie serwujesz deskę serów.
Noże do miękkiego sera
Kupując nóż do sera należy się zastanowić do jakiego rodzaju sera będziesz go używać. Na przykład są noże przeznaczone specjalnie do miękkich serów. Do miękkich serów są noże brie lub noże z otworami w ostrzu. Tym co je łączy jest to, że mają najmniejszą możliwą powierzchnię ostrza, co zmniejsza szansę przyklejenia się sera do ostrza.
Noże do serów półtwardych i twardych
W przypadku serów półtwardych i twardych dostępne są różne noże do sera, toporki do sera i holenderskie noże do sera. Czasami noże te posiadają rozwidlone ostrze, dzięki czemu z łatwością można podnieść i serwować bloki sera. Ponadto dostępne są noże przeznaczone specjalnie do łamania, rozdrabniania i skrobania krążków parmezanu. W skrócie: do każdego rodzaju sera jest właściwy nóż.
Nóż do sera? Może spróbujesz drutu do krojenia sera!
Jest to naprężony drut z uchwytami na obu końcach. Drut do krojenia sera może być używany do krojenia miękkich i półtwardych serów takich jak mozzarella lub cheddar bez miażdżenia ich.