Twoja przeglądarka wymaga aktualizacji. Strona może nie dzialać prawidłowo.

Zamówienia złożone przed 18:30 są wysyłane tego samego dnia
Darmowa dostawa powyżej 340 zł
Zwroty w ciągu 30 dni
Nasi klienci oceniają nas na pięć gwiazdek

Noże do ostryg: podstawa dla miłośników ostryg

Otwieranie ostryg za pomocą zwykłego noża kuchennego jest nie tylko niebezpieczne, ale także może spowodować uszkodzenie mięsa ostrygi lub wepchnięcie części muszli do ostrygi. Poza tym, gdybyś używał zwykłych noży kuchennych, mógłbyś je uszkodzić.

Czytaj więcej

Szybka dostawa z własnego magazynu
Darmowa wysyłka powyżej 340 zł

Wybór noża do ostryg

Kształt dobrego noża do ostryg zapobiega uszkodzeniom mięsa ostryg i przedostawaniu się kawałków muszli do mięsa. Dzięki dobremu nożowi do ostryg otwieranie ich jest bułką z masłem. Nóż ma krótkie, grube ostrze z czubkiem, który poradzi sobie z ruchami podważającymi. Niektóre modele mają barierę ochronną między rękojeścią a ostrzem, aby chronić palce. Zapobiega ona również przedostawaniu się noża zbyt głęboko do wnętrza skorupy.

Francuskie, japońskie czy amerykańskie noże do ostryg

Dostępne są różne rodzaje noży do ostryg, w tym francuskie, amerykańskie i japońskie. Każdy rodzaj ma swój własny styl i funkcjonalność. Japoński nóż do ostryg, nazywany również hõchõ, wykonany jest z wysokiej jakości stali nierdzewnej lub stali węglowej i znany jest ze swojego ostrego ostrza. Amerykański nóż do ostryg jest bardzo wytrzymały, a francuski nóż do ostryg ma bardziej elegancki design. Kiedy kupujesz nóż do ostryg, dobrze jest wiedzieć, który rodzaj noża do ostryg Ci odpowiada.

Jak używać noża do ostryg?

Otwierania ostryg wymaga pewnej praktyki i ostrożności. Ważne jest podjęcie środków ostrożności, takich jak ochrona rąk i noszenie rękawic odpornych na przecięcia.

Bezpieczne posługiwanie się nożem do ostryg

Kiedy nóż ześlizgnie się podczas otwierania ostrygi, możesz z pewnością się zranić. W celu ochrony przed urazami zalecamy stosowanie rękawic do ostryg, zwanych również rękawicami odpornymi na przecięcia. Są one wykonane z małych, metalowych pierścieni, które zapobiegają przedostawaniu się ostrej krawędzi noża do skóry.

Czubek noża do ostryg jest raczej tępy niż ostry. Ma to na celu zapobieganie urazom, ponieważ końcówka jest włożona w spojenie muszli i może się ześlizgnąć. Niekiedy noże do ostryg posiadają ochronną rękojeść, która zapobiega przypadkowemu dotknięciu ostrza przez dłoń.

Często zadawane pytania o noże do ostryg