Kai Shun Classic: jedna z najbardziej rozbudowanych serii noży na świecie
Seria Shun Classic jest flagową kolekcją Kai. Składa się z zachwycających noży kuchennych wykonanych z 32-warstw stali damasceńskiej z rękojeścią z czarnego drewna pakka. Noże te wyglądają jak tradycyjne japońskie noże, zarówna pod względem materiału, jak i kształtu ostrza. Są uwielbiane zarówno przez amatorów, jak i profesjonalnych szefów kuchni. Seria Shun Classic jest jedną z najbardziej wszechstronnych serii na całym świecie. Od dużych noży szefa kuchni do małych noży do obierania.
Właściwości Kai Shun Classic
W serii Shun Classic, Kai jednoczy wielowiekową, japońską sztukę kucia z nowoczesnymi metodami produkcji. Ostrze wykonane jest ze stali damasceńskiej, tak jak w czasach samurajów. Ta tradycyjna i prawie mityczna sztuka kucia w dalszym ciągu leży u podstaw wielu nowych produktów firmy Kai. Seria Shun Classic jest idealnym przykładem.
Ostrze Shun Classic
Ostrze jest charakterystyczną cechą tej serii. Wykonane jest z 32-warstw stali damasceńskiej. Jest to technika kucia, która używa wielu warstw stali i kuje je jedna na drugiej, tworząc unikalny wzór, efekt słojów. W rezultacie każdy wzór jest unikalny. Rdzeń ostrza wykonany jest ze stali VG-MAX. Jest to japoński rodzaj stali nierdzewnej o twardości 61 HRC, dającej wyśmienite właściwości krojenia. Warstwy stali damasceńskiej zostały umieszczone wokół tego rdzenia. Rezultatem jest estetyczne ostrze z właściwościami tnącymi stali VG-MAX.
Rękojeść Shun Classic
Rękojeści tych noży wykonane są z czarnego drewna pakka. Noże posiadają tradycyjną rękojeść o przekroju litery D: cecha japońska. Jest ona inna od europejskiego noża szefa kuchni, który posiada symetryczną rękojeść. Ten asymetryczny kształt D zapewnia, że rękojeść świetnie leży w dłoni. Zakończenie rękojeści posiada stalową nasadkę, która zapewnia dobre rozprowadzenie ciężaru i wyważenie. Czarne drewno pakka ładnie kontrastuje z polerowanym ostrzem i końcówką rękojeści.