Nóż nakiri Kai Shun
Nóż nakiri jest tradycyjnym, japońskim nożem do warzyw przeznaczonym do krojenia warzyw i owoców. Nóż nakiri Kai Shun charakteryzuje się prostokątnym ostrzem, które pozwala na bardzo drobne i precyzyjne krojenie. Kroi się nim i sieka warzywa, nóż ten nie nadaje się do rozdrabniania kości i ości.
Właściwości noży nakiri Kai Shun
Ostrze noży nakiri Kai Shun
Nóż nakiri Kai Shun charakteryzuje się prostym ostrzem, które umożliwia Ci korzystanie z całej powierzchni tnącej. Krawędź jest cieniutka i ostra jak brzytwa. Pozwoli Ci to kroić bardzo precyzyjnie. Większość noży nakiri posiada szlif z dwóch stron, co sprawia, że są one świetne zarówno dla osób praworęcznych, jak i leworęcznych. Jakkolwiek są też wyjątki, więc kupując noż nakiri, zwróć uwagę czy masz do czynienia z nożem ze szlifem z jednej strony, czy z dwóch stron.
Nóż usuba czy nóż nakiri?
Noże usuba i noże nakiri są do siebie bardzo podobne: oba są nożami do warzyw i wyglądają trochę jak siekiera ze względu na prostokątny kształt ostrza. Jakkolwiek noże usuba i noże nakiri nie są takie same! Różnica pomiędzy tymi nożami znajduje się w ostrzu i sposobie jego naostrzenia.
Nóż usuba
Ten nóż do warzyw posiada szlif z jednej strony. W rezultacie ostrze jest grubsze i cięższe niż noża nakiri. Jako że krawędź jest ostra tylko z jednej strony, możliwe jest krojenie bardzo cienkich plasterków jedzenia. Noże usuba często używane są do przygotowania tradycyjnych, japońskich dań takich jak keiseki i sashimi. Noże wymagają trochę więcej konserwacji, ponieważ posiadają szlif z jednej strony.
Nóż nakiri
Nóż nakiri posiada szlif z dwóch stron, co sprawia, że jest on cieńszy od noża usuba. Z tego powodu nóż nakiri jest lżejszy niż nóż usuba, ale także delikatniejszy. Używaj go do krojenia miększych warzyw. Nóż ten nie nadaje się do krojenia kości. Dzięki cienkiemu szlifowi noże te są idealne do krojenia cienkich plasterków warzyw. Konserwacja noża nakiri jest dość łatwa, dzięki szlifowi z dwóch stron.