Kai Shun Tim Mälzer Kamagata: połączenie funkcjonalności i minimalistycznej estetyki
Seria Tim Mälzer Kamagata jest przyjazną dla budżetu kolekcją noży kuchennych. Kai osiągnął to dzięki użyciu przystępnych cenowo materiałów. Oczywiście, materiały te w dalszym ciągu spełniają wysokie standardy Tima Mälzera. Seria ta koncentruje się na funkcjonalności, solidnej jakości i minimalistycznej estetyce. Jest to kompletna kolekcja składająca się z dziewięciu noży kuchennych. Do każdego zadania jest odpowiedni nóż. Na szczycie tej serii znajduje się hybrydowy nóż szefa kuchni, który łączy w sobie najlepsze cechy noża szefa kuchni, noża santoku i noża nakiri. 'Kamagata' to po japońsku 'półksiężyc', co odnosi się do charakterystycznej krzywizny ostrzy.
Właściwości Kai Shun Tim Mälzer Kamagata
Ostrze Shun Tim Mälzer Kamagata
Ostrza wykonane są ze stali nierdzewnej 1.4116 o twardości 56 HRC. Ten relatywnie niski poziom twardości sprawia, że są one łatwe do naostrzenia. Idealne dla początkującego kucharza, a nawet dla profesjonalisty! Stal nierdzewna 1.4116 jest bardzo odporna na korozję, więc nie będziesz musieć zbytnio martwić się o konserwację. Miłym akcentem jest podpis Tima Mälzera na ostrzu. Chociaż noże te są przystępne cenowo, Tim Mälzer jest bardzo dumny z tej serii.
Rękojeść Shun Tim Mälzer Kamagata
Rękojeści mają ergonomiczny kształt. Są one odpowiednie zarówno dla osób praworęcznych, jak i leworęcznych, jako że rękojeść jest symetryczna. Rękojeści wykonane są z POM. Jest to lekki, mało wymagający i wodoodporny materiał. 'Byk kuchenny', osobisty znak rozpoznawczy Tima Mälzera, zdobi koniec rękojeści, podobnie jak w przypadku innych serii Tima Mälzera.