Nóż santoku Kai Shun
Nóż santoku jest tradycyjnym nożem japońskim. Jest on porównywany do europejskiego noża szefa kuchni; używa się go do tych samych składników. Słowo santoku oznacza: trzy cnoty. Nóż santoku może być używany do krojenia, miażdżenia i nabierania mięsa, ryb i warzyw.
Właściwości noży santoku Kai Shun
Nóż santoku Kai: kształt ostrza
Nóż santoku można rozpoznać po jego wysokim ostrzu, gdzie grzbiet ostrza zwęża się w kierunku czubka tylko na końcu ostrza. Niektóre z noży santoku Kai posiadają wgłębienia w ostrzu lub młotkowane wykończenie Tsuchime. Wykończenie to wygląda doskonale i jest również praktyczne, jako że, składniki nie przyklejają się tak bardzo do ostrza.
Krawędź ostrza i techniki krojenia
Prosta krawędź noża santoku dobrze nadaje się do techniki 'push cut'. Używa się do niej 'pinch grip'. Jest to technika polegająca na ściśnięciu początku ostrza między kciukiem a palcem wskazującym. Ponieważ ostrze trzymane jest blisko rękojeści, użytkownik ma dużą kontrolę nad tym, co tnie. Krojenie odbywa się ruchem ukośnym od tyłu z góry do dołu w przód. Po każdym cięciu podnosisz ostrze i wracasz do pozycji wyjściowej. Ćwicz tę technikę, aby stać się profesjonalistą! Jest to jedna z najbardziej efektywnych technik krojenia. Naucz się więcej jak korzystać z noża kuchennego santoku tutaj.