Twoja przeglądarka wymaga aktualizacji. Strona może nie dzialać prawidłowo.

Zamówienia złożone przed 18:30 są wysyłane tego samego dnia
Darmowa dostawa powyżej 340 zł
Wydłużony okres zwrotów do 31 stycznia 2025 roku
Nasi klienci oceniają nas na pięć gwiazdek

Nóż santoku Kai Shun

Nóż santoku jest tradycyjnym nożem japońskim. Jest on porównywany do europejskiego noża szefa kuchni; używa się go do tych samych składników. Słowo santoku oznacza: trzy cnoty. Nóż santoku może być używany do krojenia, miażdżenia i nabierania mięsa, ryb i warzyw.

Czytaj więcej

21 produkty
Szybka dostawa z własnego magazynu
Darmowa wysyłka powyżej 340 zł
Kochamy produkty o wysokiej jakości
Ponad 17.000 produktów
Szybka dostawa z własnego magazynu
Darmowa wysyłka powyżej 340 zł

Właściwości noży santoku Kai Shun

Nóż santoku Kai: kształt ostrza

Nóż santoku można rozpoznać po jego wysokim ostrzu, gdzie grzbiet ostrza zwęża się w kierunku czubka tylko na końcu ostrza. Niektóre z noży santoku Kai posiadają wgłębienia w ostrzu lub młotkowane wykończenie Tsuchime. Wykończenie to wygląda doskonale i jest również praktyczne, jako że, składniki nie przyklejają się tak bardzo do ostrza.

Krawędź ostrza i techniki krojenia

Prosta krawędź noża santoku dobrze nadaje się do techniki 'push cut'. Używa się do niej 'pinch grip'. Jest to technika polegająca na ściśnięciu początku ostrza między kciukiem a palcem wskazującym. Ponieważ ostrze trzymane jest blisko rękojeści, użytkownik ma dużą kontrolę nad tym, co tnie. Krojenie odbywa się ruchem ukośnym od tyłu z góry do dołu w przód. Po każdym cięciu podnosisz ostrze i wracasz do pozycji wyjściowej. Ćwicz tę technikę, aby stać się profesjonalistą! Jest to jedna z najbardziej efektywnych technik krojenia. Naucz się więcej jak korzystać z noża kuchennego santoku tutaj.