Twoja przeglądarka wymaga aktualizacji. Strona może nie dzialać prawidłowo.

Zamówienia złożone przed 18:30 są wysyłane tego samego dnia
Darmowa dostawa powyżej 340 zł
Wydłużony okres zwrotów do 31 stycznia 2025 roku
Nasi klienci oceniają nas na pięć gwiazdek

Kai Shun Classic White: nagrodzone japońskie noże kuchenne

Seria Shun Classic White to jak nowa wersja serii Shun Classic. Flagowy model firmy Kai. Seria Shun Classic White składa się z zachwycających noży kuchennych wykonanych z 32-warstw stali damasceńskiej, ale w przeciwieństwie do noży Shun Classic, noże Classic White posiadają rękojeść wykonaną z jasnego drewna pakka. Kontrastuje to z czarnym drewnem pakka noży Shun Classic. Noże te wyglądają jak tradycyjne japońskie noże, zarówna pod względem materiału, jak i kształtu ostrza. Są uwielbiane zarówno przez amatorów, jak i profesjonalnych szefów kuchni. Seria ta składa się z sześciu różnych noży kuchennych: od dużego noża do chleba do małego noża do obierania.

Czytaj więcej
6 produkty

Właściwości Kai Shun Classic White

W serii Shun Classic White, Kai jednoczy wielowiekową, japońską sztukę kucia z nowoczesnymi metodami produkcji. Ostrze wykonane jest ze stali damasceńskiej jak w czasach samurajów. Ta tradycyjna i prawie mityczna sztuka kucia w dalszym ciągu leży u podstaw wielu nowych produktów. Seria Shun Classic White jest idealnym przykładem.

Ostrze Shun Classic White

Ostrze jest charakterystyczną cechą tej serii. Wykonane jest z 32-warstw stali damasceńskiej. Jest to technika kucia, która używa wielu warstw stali i kuje je jedna na drugiej, tworząc unikalny wzór. Każdy wzór, a zatem każde ostrze jest unikalne. Rdzeń ostrza wykonany jest ze stali VG-MAX. Jest to japoński rodzaj stali nierdzewnej o twardości 61 HRC, dającej wyśmienite właściwości krojenia. Warstwy stali damasceńskiej zostały umieszczone wokół tego rdzenia. Rezultatem jest estetyczne ostrze z właściwościami tnącymi stali VG-MAX.

Rękojeść Shun Classic White

Rękojeści tych noży wykonane są z jasnego drewna pakka. Noże posiadają tradycyjną rękojeść o przekroju litery D: cecha japońska. Ten asymetryczny kształt D zapewnia, że rękojeść świetnie leży w dłoni. Jest on inny od europejskiego noża szefa kuchni, który posiada symetryczną rękojeść. Zakończenie rękojeści posiada stalową nasadkę, która zapewnia dobre rozprowadzenie ciężaru i wyważenie. Jasne drewno pakka ładnie pasuje do polerowanego ostrza i zakończenia rękojeści.

German Design Award 2021

Seria Shun Classic White otrzymała German Design Award 2021 . Werdykt sędziów: 'Ta ponadczasowo piękna seria noży kuchennych łączy tradycyjną japońską technikę kucia i estetykę z wymogami współczesnego, profesjonalnego użytkowania'. Uzasadniona pochwała dla tej wspaniałej serii noży.