Noże kuchenne Kai: noże dla koneserów
Japońska marka Kai jest jedną z największych marek noży na świecie. Jeśli pracujesz w profesjonalnej kuchni, istnieje szansa, że znasz noże kuchenne Kai. Noże kuchenne Kai są sławne szczególnie w Japonii. Firma Kai została założona w 1908 roku w Seki City, światowej stolicy noża. Firma urosła do przodującego producenta noży z kilkoma tysiącami pracowników i ponad 10,000 różnych produktów, wśród których znajduje się wiele noży kuchennych. Od funkcjonalnych noży budżetowych po ekskluzywne dzieła sztuki zaprojektowane przez szefów kuchni. Kai posiada wszystko!
Dlaczego wybrać noże Kai?
Kai produkuje narzędzia tnące zgodnie z tradycjami legendarnych samurajów starożytnej Japonii od ponad 115 lat. Noże kuchenne Kai precyzyjnie reprezentują starożytną, japońską sztukę kucia. Ta sztuka kucia w dalszym ciągu leży u podstaw wielu nowych produktów. Kai dąży do produkcji wyjątkowych noży najwyższej jakości, niezależnie od przedziału cenowego. Dlatego stosunek jakości do ceny jest zawsze najlepszy!
Noże Kai są wykonane z naturalnych materiałów, które są przetwarzane i kształtowane zgodnie z japońską tradycją kucia. Noże kuchenne Kai są najznamienitszym przykładem japońskiego rzemiosła. Jeśli nie jest to wystarczający powód, aby wybrać noże Kai, to nie wiemy, co mogłoby nim być.
Serie Kai
Kai Shun Classic
Seria Shun Classic jest flagową kolekcją Kai. Składa się z zachwycających noży kuchennych wykonanych z 32-warstw stali damasceńskiej i rdzeniem ze stali VG-MAX. Rękojeści tych noży wykonane są z czarnego drewna pakka. Noże posiadają tradycyjną rękojeść o przekroju litery D: cecha japońska. Ta seria noży jest jedną z najbardziej kompleksowych serii na całym świecie.
Kai Shun Classic White
Seria Shun Classic teraz dostępna w bieli. Seria Shun Classic White składa się z sześciu pięknych noży kuchennych wykonanych z 32-warstw stali damasceńskiej i rdzenia ze stali VG-MAX. Rękojeści są wykonane z pięknego jasnego drewna pakka o tradycyjnym przekroju litery D: cecha japońska.
Kai Shun Pro Sho
Seria Kai Shun Pro Sho składa się z ekskluzywnych noży kuchennych z tradycyjnym szlifem z jednej strony, który jest powszechny w Japonii. Jedna strona posiada dekoracyjny wzór, wykonany innowacyjną techniką zdobienia. Druga strona jest piaskowana, aby stworzyć matowe wykończenie. Ciemne rękojeści są wykonane z pięknego drewna pakka o tradycyjnym przekroju litery D: cecha stylu japońskiego.
Kai Shun Nagare
Seria Shun Nagare jest sygnowaną kolekcją Kai. Znajdują się w niej noże kuchenne z 72-warstwami stali damasceńskiej z wzorem przypominającym promienie wschodzącego słońca. Wzór japońskiego kowalstwa. Rękojeść charakteryzuje zachodni styl i jest ona równie estetyczna, jak ostrze.
Kai Shun Premier Tim Mälzer
Seria Shun Premier Tim Mälzer jest rozbudowaną kolekcją noży, rozwiniętą we współpracy z niemieckim telewizyjnym szefem kuchni Timem Mälzerem. Noże Kai Shun powstały zgodnie z jego preferencjami. Ich właściwości to piękne ostrze ze stali damasceńskiej o młotkowanym wykończeniu i brązowa rękojeść wykonana z drewna orzecha włoskiego.
Kai Shun Premier Tim Mälzer Minamo
Seria Shun Premier Tim Mälzer Minamo jest trzyczęściowym rozszerzeniem serii Shun Premier. Są one artystycznym połączeniem stylu japońskiego i europejskiego, z charakterystycznymi wysokimi ostrzami. Połączenie czarnego drewna pakka i wzoru damasceńskiego zmieniło nóż Shun Kai w unikalne dzieło sztuki.
Kai Tim Mälzer Kamagata
Seria Tim Mälzer Kamagata jest kolekcją przyjazną dla Twojego budżetu, której priorytetem jest funkcjonalność, wysoka jakość i minimalistyczna estetyka. Do każdego zadania jest odpowiedni nóż. Nazwa 'Kamagata' pochodzi od charakterystycznych prostych krawędzi.
Kai Seki Magoroku Composite
Seria Seki Magoroku Composite jest hybrydową serią noży. Unikalna w asortymencie Kai, ta kolekcja noży charakteryzuje się ozdobną, miedzianą linią na ostrzu. Linia ta oddziela dwa różne rodzaje stali, z których zostało zrobione ostrze. Stąd nazwa 'Composite'.
Kai Seki Magoroku Redwood
Seria Seki Magoroku Redwood jest serią przyjazną dla Twojej kieszeni, której priorytetem jest ostrość i funkcjonalność, rozpoznawalna dzięki czerwono-brązowej rękojeści o przekroju litery D, wykonanej z drewna pakka. Projekt łączy w sobie minimalistyczny styl z tradycyjną japońską estetyką.
Kai Seki Magoroku Shoso
Kolekcja Seki Magoroku Shoso wyróżnia się spośród innych kolekcji Kai swoim uderzającym charakterem. Całkowicie wykonana ze stali nierdzewnej z ergonomiczną, antypoślizgową rękojeścią. Są to naprawdę unikalne noże japońskie.
Kai Seki Magoroku Kinju & Hekiju
Seria Seki Magoroku Kinju & Hekiju została specjalnie zaprojektowana do krojenia mięsa i ryb. Dlatego znajdziesz w niej głównie noże deba i noże yanagiba, które są tradycyjnymi japońskimi nożami używanymi w tym celu. Ostrza są wykonane ze stali bardzo odpornej na korozję.
Kai Wasabi Black
Seria Wasabi jest obszerną kolekcją. Posiada wszystko od noży santoku po zestawy 5-częściowe. Jeśli szukasz niedrogich i wysokiej jakości japońskich noży kuchennych, to możesz przestać. Seria ta jest idealna dla początkujących szefów kuchni i amatorów.
Kai Michel Bras
Seria Michel Bras została specjalnie zaprojektowana, aby sprostać życzeniom i wymaganiom francuskiego szefa kuchni Michela Brasa. Te najwyższej jakości noże są zdumiewająco piękne. Cechą tych noży jest laminowana, czarna, drewniana rękojeść i ostrze z czarną tytanową powłoką. Każdy nóż posiada unikalny numer seryjny: tak bardzo są wyjątkowe!
Rodzaje produktów Kai
Asortyment Kai jest ogromny! Dodatkowo obok kolekcji noży, Kai wyróżnia się ilością rodzajów oferowanych produktów. Dla Twojej wygody wymieniliśmy kilka z nich.
Nóż szefa kuchni Kai
Jeśli chodzi o wysokiej jakości japońskie noże kuchenne, Kai znajduje się absolutnie na szczycie. Z nożami szefa kuchni Shun Kai, jesteś we właściwym miejscu. Od podstawowych serii dla amatorów po profesjonalne noże dla doświadczonych szefów kuchni.
Noże Santoku Kai
W przypadku głównej japońskiej marki, takiej jak Kai, kultowe santoku jest koniecznością. Nóż santoku jest japońską wersją europejskiego noża szefa kuchni. Są one niezmiernie wszechstronnymi nożami kuchennymi. Idealne do krojenia, miażdżenie i nabierania mięsa, ryb i warzyw.
Noże Nakiri Kai
Noży nakiri z asortymentu Kai również nie powinno zabraknąć. Nóż nakiri jest tradycyjnym japońskim nożem do warzyw, rozpoznawalnym po swoim prostokątnym ostrzu. Bez wątpienia jest to nóż, którym bez wysiłku pokroisz wszystkie swoje warzywa.
Noże do chleba Kai
Noże do chleba Kai są nożami, którymi możesz pokroić wszystkie rodzaje chleba. Od tych z twardą skórką po mięciutkie bułeczki. Nawet twarde warzywa takie jak dynia można bez wysiłku pokroić nożem do chleba Kai.
Zestawy noży Kai
Dzięki wielu zestawom i seriom do wyboru każdy znajdzie odpowiedni zestaw noży dla siebie. Zestaw noży jest nie tylko zazwyczaj w lepszej cenie, ale także wygląda świetnie, kiedy noże do siebie pasują. Sprzedajemy wszystkie zestawy noży Kai. Od podstawowych zestawów po wszystko, czego potrzebujesz w swojej kuchni.
Akcesoria Kai
Chociaż Kai jest znane ze swoich wysublimowanych noży kuchennych, oferuje również wiele akcesoriów. Na przykład, piękne bloki na noże czy zachwycające osłony na noże do ich przechowywania. Posiadają również tarki do sera i deski do krojenia. Akcesoria Kai dopełnią Twoją kuchnię!
Historia Kai
Kai została założona w Seki City w Japonii. Lasy i źródła wody w Seki i okolicach sprawiły, że miasto stało się idealną bazą dla kowali mieczy. Podczas okresu Meiji (1868 - 1912) zostało wprowadzone prawo zabraniające samurajom noszenia mieczy. W rezultacie, kowale wytwarzający miecze zmuszeni byli przekształcić swoje umiejętności i wykorzystać je w produkcji sztućców, noży kuchennych i innych narzędzi tnących.
W tych okolicznościach starszy brat Saijiro Endo otworzył fabrykę produkującą noże składane. Saijiro, kiedy skończył szkołę, rozpoczął pracę w fabryce. Podczas ośmioletniego stażu nauczył się rzemiosła i ożenił się. W wieku 20 lat otworzył własną, małą fabrykę w 1908 roku. W ten sposób powstała Kai. Po rozpoczęciu I Wojny Światowej zapotrzebowanie na noże dramatycznie wzrosło. Pomimo wielu trudności, Saijiro wytrwał w swoim rzemiośle. Jego ciężka praca się opłaciła. Po wyprodukowaniu bardzo popularnego noża składanego, jego sława wzrosła i został producentem noży numer jeden w Japonii.